3. srp 2011.

Anna and the French Kiss - Stephanie Perkins


Prošli mjesec sam provela čitajući knjige koje nemaju nikakve veze sa paranormalnim svijetom - trebalo mi je nešto drukčije, pa sam uz pomoć jedne Goodreads prijateljice pročitala i ovu knjigu. Zemira ju je nahvalila dala joj je pet zvijezdica, ali nakon što sam vidjela da je radnja smještena u Pariz, a knjigu je napisala američka autorica - dvoumila sam se da li da čitam, ali znam da Zemira ima dobar nosić za duhovite YA knjige, pa sam na je kraju ipak uzela u ruke.

Anna and the French Kiss je prvi roman Stephenie Perkins objavljen prošle godine. Anna, buduća filmska kritičarka (barem se ona tako nada), provodi ljetni raspust radeći u kinu sa njenim "mogućim" budućim momkom i izlazeći sa prijateljima. Sve je super dok njen otac ne odluči kako kćerka jednog uspiješnog pisca ne može završiti srednju školu u običnoj američkoj srednjoj školi, te je u septembru pošalje u Paris u elitnu American School of Paris - mala digresija - da, ova škola uistinu postoji samo uopšte ne izgleda onako kako je uporno opisuju u knjigama. U prvi mah, Anna će tvrdoglavo da se drži sama za sebe, ali prijatelje će na kraju naći tamo gdje najmanje bude očekivala. Prijatelje i možda momka - koji je sve što ona želi, ali...

Uživala sam čitajući ovaj roman - na nekim mjestima sam plakala od smijeha. Stephenie Perkins je pravi majstor kad su u pitanju komične situacije. Sve je na svome mjestu i u pravoj mjeri. Istina, ima i ovdje onih stereotipa o Parizu, ali u tako maloj mjeri da to možete zanemariti. Ovo je pravo ljetno štivo za opuštanje i preporučujem Annu svima koji razmišljaju šta čitati na plaži.

Ocjena: 5/5

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...